Tag: ESTA visum

ESTA ‘visum’ voor de Verenigde Staten

Wanneer u naar de Verenigde Staten reist is het niet in alle gevallen noodzakelijk eenESTA visum visum aan te vragen. Mensen bijvoorbeeld een Nederlands of Belgisch paspoort komen, onder bepaalde voorwaarden, in aanmerking voor het Visa Waiver Progam. Hierbij is het alleen nog maar nodig om een ESTA (Electronic System for Travel Authorization) aan te vragen. Dit is een elektronische reistoestemming.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen voor een ESTA ‘visum’?

  • U reist de Verenigde Staten binnen per boot of vliegtuig en kunt een geldig retourticket overleggen bij aankomst;
  • U beschikt over een paspoort van een land (o.a. Nederland en België) dat meedoet aan het Visa Waiver Program;
  • U bezoekt de Verenigde Staten voor zakelijke of toeristische doeleinden;
  • U blijft voor een aaneengesloten periode van hooguit 90 dagen.

Wat zijn de kenmerken van een ESTA ‘visum’?

  • Een ESTA heeft een geldigheidsduur van twee jaar of totdat uw paspoort is verlopen;
  • U kunt zo vaak inreizen als u wilt, maar slechts 90 dagen aaneengesloten;
  • Een ESTA is alleen geldig voor het paspoort waarop het is aangevraagd.

Waar moet ik op letten bij een ESTA aanvraag?

  • Het kan tot 72 uur duren voordat uw ESTA aanvraag wordt goedgekeurd of afgewezen;
  • Uw paspoort dient de gehele duur van uw verblijf geldig te zijn;
  • Ook wanneer u slechts op doorreis bent door de Verenigde Staten en de luchthaven niet verlaat, dient u over een ESTA te beschikken;
  • Een ESTA is geen garantie dat u wordt toegelaten tot de Verenigde Staten, wanneer de Immigratiedienst gegronde redenen heeft om u de toegang te ontzeggen;
  • Wanneer een ESTA wordt geweigerd, kunt u alsnog een visum aanvragen.

Een ESTA formulier is dus een veel minder tijdrovende manier om de Verenigde Staten binnen te komen dan het aanvragen van een visum. Let daarbij goed op de geldigheidsduur van uw paspoort en het correct overnemen van gegevens op het ESTA formulier (het verkeerd overnemen van uw paspoortnummer kan reden zijn om u te weigeren aan de grens). Wanneer u aan de eisen van het Visum Waiver Program voldoet verdient deze manier dan ook de voorkeur.
U dient echter wel altijd op te letten of u aan alle voorwaarden van het Visa Waiver Program voldoet. Twijfelt u hieraan, doet u er goed aan een ESTA ruim van tevoren aan te vragen, waardoor u voldoende tijd overhoudt om bij afwijzing alsnog een visum aan te kunnen vragen.